Von Wolzogen

(Neder-Oostenrijk-Nederlandsch-Indië)

Beschrijving: Gekwartileerd: I en IV op een blauw veld een gouden schuinbalk beladen met een in de richting van de balk rood rennend paard; II en III op goud een zwarte gekroonde adelaar. Twee helmen, rechts half-aanziend en gekroond van drie bladeren en twee parels, links half-aanziend, gedekt door een rode toernooimuts met een met hermelijn bezaaide zilveren rand. Helmtekens: rechts het paard van het schild uitkomend; links een zwarte, afgewende jacht- of waldhoorn, goud beslagen en gemond, aan een zwart-goud gedeeld, in een lus gedraaid koord. Helmkleed: rechts rood, gevoerd van goud (rechts) en blauw, gevoerd van goud (links); links zwart, gevoerd van goud.

Bron: Genealogisches Handbuch des Adels. Adelslexikon Band XVI (Limburg a.d. Lahn 2005); Genealogisches Handbuch des Adels. Freiherrliche Häuser B Band III (Limburg a.d. Lahn 1963).

De Indische tak stamt af van Karl Freiherr von Wolzogen und Neuhaus (1764-1808), kolonel en hoofd der militie in het gouvernement Java’s Noordoostkust (hoofdplaats Semarang) 1807-1808, generaal-inspecteur van het boswezen op Java 1808-†. Zie voor een genealogie van zijn nakomelingen: De Nederlandsche Leeuw 2011, pag. 138-141.

voor een pdf-bestand van het hele artikel.