Von Grumbkow

(Pommeren-Nederlandsch-Indië )

Beschrijving: Op een veld van zilver een paalsgewijs geplaatste gouden pijl met zilveren punt en veren. De helm gekroond van drie bladeren en twee parels en overtopt door een gouden, naar beneden kijkende gezichtswassenaar, boven en aan weerszijden vergezeld van een gouden ster. Helmkleed: blauw gevoerd van zilver.

Bronnen: Richard von Grumbkow, Genealogie derer von Grumbkow (Dresden 1884); Genealogisches Handbuch des Adels. Adelslexikon. Band IV (Limburg a.d. Lahn 1978); Genealogisches Handbuch des Adels. Adelige Häuser A Band VIII (Limburg a.d. Lahn 1966); Domstiftsarchiv Brandenburg te Havel (Brandenburg, Duitsland) (wapenafbeelding).

Er is ook een wapenafbeelding bekend waarin de helm niet gekroond is, maar getopt door een zilveren, naar beneden kijkende gezichtswassenaar, boven en aan weerszijden vergezeld van een gouden ster, die met een punt de wassenaar raakt. Zie: Alfred Freiherr von Krane, Wappen- und Handbuch des in Schlesien (einschliesslich der Oberlausitz) landgesessenen Adels (Görlitz 1901-1904). Met wapentekeningen van Ad[olf] M[atthias] Hildebrandt.

De Indische tak stamt af van Heinrich Julius von Grumbkow (1840-1902), adjudant-onderoffier O.I.L., die te Bandoeng op 3 april 1889 trouwde met de Javaanse vrouw Soerie. Hij kreeg met haar tien kinderen (vijf zoons, vijf dochters), van wie vier voor het huwelijk erkend en door het huwelijk gewettigd. Zie: De Indische Navorscher 2008, pag. 110; De Indische Navorscher 2009, pag. 136 (noot 15).

voor een pdf-bestand van het hele artikel.