De Indische roots en familie van H.K.H. Prinses Laurentien

Een moord op klaarlichte dag
1 augustus 2019
Nieuwe genealogieën
4 december 2019
Lees alles

De Indische roots en familie van H.K.H. Prinses Laurentien

Inleiding

Het Indische bloed vond ook zijn weg naar onze koninklijke familie. Claus-Casimir graaf van Oranje- Nassau, jonkheer van Amsberg (2004) en zijn zusjes de gravinnen Eloise (2002) en Leonore (2006) moeten echter wel ver terug om in Nederlandsch-Indië uit te komen. Pas onder hun betbetovergrootouders stuiten de kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien op een Indische voormoeder. Françoise Pauline Marie Boermeester was haar naam. Zij werd geboren in Soerabaja op 12 mei 1853, trouwde een Hollandse man en vestigde zich met hem in Nederland. In 1927 overleed zij te ’s-Gravenhage. Het toeval wil dat gravin Eloise in die plaats exact 75 jaar later werd geboren.

Of Prinses Laurentien, laat staan haar kinderen van dit alles weet hebben? Wie zal het zeggen. Het ‘Indische smaldeel’ onder hun voorouders is maar klein. Van de zestien betovergrootouders van de prinses zijn er maar twee Indo-Europees, d.w.z. gemengdbloedig. Haar Indische roots vormen voor genealogisch ingewijden overigens geen nieuws. Toen zij en Prins Constantijn trouwden, stond de redactie van het tijdschrift De Nederlandsche Leeuw immers uitgebreid bij haar voorouders stil. Toen al werden ook de contouren van haar Indische voorgeschiedenis zichtbaar.

Prinses Laurentien behoeft hier natuurlijk geen introductie. We weten dat zij zich als lid van het Koninklijk Huis op velerlei terreinen inzet. Zo gaat zij voorop in de strijd tegen laaggeletterdheid. En daarmee is de cirkel mooi rond, denkend aan haar Javaanse voormoeders Mina en Rakima. Die konden immers waarschijnlijk noch lezen, noch schrijven. De hiernavolgende afstammingsreeks van Prinses Laurentien begint met haar betovergrootmoeder Françoise Pauline Marie Boermeester en laat zien hoe zij met Nederlandsch- Indië verbonden is.